Search Console'da ki Yeni Sayfa Hız Raporunu Gördünüz mü?

Google uzun zamandır savunduğu hızlı web sitelerinin kullanıcı deneyimlerini olumlu etkiler yarattığı fikri ile Search Console' yeni bir Hız Raporu toolu ekledi.

Search Console'da ki Yeni Sayfa Hız Raporunu Gördünüz mü?

Google uzun zamandır savunduğu hızlı web sitelerinin kullanıcı deneyimlerini olumlu etkiler yarattığı fikri ile Search Console' yeni bir Hız Raporu toolu ekledi.

Google, geçtiğimiz günlerde resmi bloğunda yayınladığı bir haber ile Search Console'a yeni bir Hız Raporu toolu eklediğini bildirdi. 

Son zamanlarda SEO ile uğraşan herkesin bildiği üzere kullanıcı deneyimini en yüksek seviyede tutmak için birincil derece faktörlerden olan sayfa hızı herkesin üzerine durduru bir konu. Web siteleri ve sayfaları bir çok farklı araçtan hız testi yapan profesyoneller için artık Search Console üzerinden sayfa hızları ve nedenleri yer alıyor.

Search Console Hız Raporu sayesinde artık hangi URL'nizin hızlı hangisinin yavaş olduğunu ve nedenlerinin neler olduğunu görebilirsiniz. Önem sırasına göre bu rapordan alınan sonuçlar için iyileştirme çalışmaları yaparak en iyi sonucu elde edebilirsiniz. Bu yeni Hız Raporu sayesinde Google araçları haricinde kullandığınız Web Sitesi Hız Testi araçlarını da sürekli kullanmak zorunda kalmayacaksınız.

Potansiyel kullanıcı deneyimi problemlerini keşfetmek, özellikle de çok sayfalı sitelerde zor olabilir. Site sahiplerine yardımcı olmak için, Hız raporu, benzer URL gruplarını otomatik olarak "Hızlı", "Orta" ve "Yavaş" gruplar olarak ayırır.  Veriler, gerçek dünyadaki Chrome kullanıcılarının web'deki popüler hedefleri nasıl yaşadıklarına ilişkin kullanıcı deneyimi ölçümleri sağlayan Chrome Kullanıcı Deneyimi Raporunu temel almaktadır.

Rapor, URL’leri hıza ve yavaşlamalara neden olan konuya göre sınıflandırır. Performans iyileştirmelerini öncelik sırasına koymanıza yardımcı olacak yavaş URL örneklerini görmek için belirli bir sorunu inceleyebilirsiniz. Belirli bir URL için ne tür bir optimizasyon yapılabileceğini daha iyi anlamak için, rapor belirli optimizasyon fırsatları hakkında bilgi sağlayan Page Speed Insight aracına bağlanır.

Bu raporu hem zaman içindeki performansınızı izlemek hem de web sitenize yaptığınız takip düzeltmeleri için kullanmalısınız. Bir sorunu çözdüyseniz, web sitenizin sabit sürümüne göz atarken kullanıcıların performans iyileştirmesi yapıp yapmadıklarını izlemek için raporu kullanın.

Sitenizin nasıl performans gösterdiğini anlamanıza yardımcı olmak için, ORTA HIZLI ve HIZLI grupları kontrol ederek hangi URL türlerinin daha iyi performans gösterdiğini de görebilirsiniz.



Hız raporu

Hız raporu, sayfalarınızın gerçek zamanlı kullanım verilerine (bazen alan verileri olarak da adlandırılır ) göre ne kadar hızlı performans sergilediğini gösterir.

Hızın önemi

  • Daha uzun sayfa yüklenme süreleri, hemen çıkma oranlarını ciddi şekilde etkiler. Örneğin:
  • Sayfa yüklenme süresi 1 saniyeden 3 saniyeye çıkarsa hemen çıkma oranı %32 artar
  • Sayfa yüklenme süresi 1 saniyeden 6 saniyeye çıkarsa hemen çıkma oranı %106 artar
  • Yavaş olduğu düşünülen sayfaların sıralaması, Google Arama'da düşebilir.             

  Raporu anlama

Rapor, performansı hız durumu, metrik türü ve benzer URL türüne göre gruplandırılmış olarak gösterir. Hız raporu iki metriğe dayanır: FCP ve İGG. Bir URL'nin herhangi bir metrik için veri eşiği yeterli değilse rapordan çıkarılır.

"Veri yok"

"Veri yok" ekranını görürseniz bu ekran, mülkünüzün Search Console'da yeni olduğu veya CrUX raporunda, mülkünüzdeki cihaz türü (mobil veya masaüstü) için anlamlı hız bilgileri sunmak üzere yeterli ziyaretçi verisi olmadığı anlamına gelir. Ancak yine de PageSpeed Insights test aracını (veya tarayıcıda bulunan bir aracı kullanmak istiyorsanız Chrome Lighthouse aracını) kullanarak sitenizde URL'lerin canlı bir testini çalıştırabilirsiniz.

Search Console mülkünüzü kısa bir süre önce oluşturduysanız CrUX veritabanındaki mevcut verileri analiz edip yayınlamamız birkaç gün sürebilir. CrUX veritabanı, URL'lerin Search Console mülkünün bir parçası olup olmadığına bakılmaksızın bu URL'lerle ilgili bilgileri toplar.


Raporu ayrıntılı incelemek için:

Sitenizdeki URL'lerin geçmiş kullanıcı verilerine dayalı olarak nasıl performans gösterdiğini görmek için genel bakış sayfası grafiğindeki yavaş, orta veya hızlı sekmeleri arasında geçiş yapın.

Mobil veya masaüstü platformunun hız sayılarını gösteren özet sayfasını görmek için Raporu Aç'ı tıklayın.

Örnek URL grubu da dahil olmak üzere seçilen sorundan etkilenen URL'ler hakkında ayrıntıları görmek için tablodaki bir satırı tıklayın.

Bir URL ve benzer URL'ler hakkında daha fazla bilgi görmek için sorun ile ilgili ayrıntılar sayfasının Örnekler tablosunda ilgili URL'yi tıklayın.

 

Genel bakış sayfası

Mobil veya masaüstü için özet sayfaları

Mobil veya masaüstü için sorun ile ilgili ayrıntılar sayfası

 

Belirli bir URL'nin durumunu bulma

Rapor belirli bir URL'nin durumunu öğrenmekten ziyade bir bütün olarak sitenizin performansını görmek ve sitenizde birden fazla sayfayı etkileyen sorunları gidermek amacıyla tasarlanmıştır. Belirli bir URL ile ilgili hız verilerini görmek istiyorsanız geçmiş kullanıcı verilerinin yanı sıra belirli bir URL için canlı test verilerini de gösteren Pagespeed Insights'ı kullanın. Bir durumu ve sorunu ayrıntılı olarak inceleyip etkilenen belirli URL'leri görebilseniz de bu raporu kullanarak belirli bir URL'yi bulmak zor olabilir.


Rapor veri kaynakları

Hız raporu verileri, CrUX raporundan elde edilir. CrUX raporunda, URL'nizi ziyaret eden gerçek kullanıcılardan elde edilen, performans süreleri ile ilgili anonimleştirilmiş metrikler (alan verileri de denir) toplanır. 

Hız durumu: Yavaş, Orta, Hızlı

Yavaş, orta ve hızlı etiketleri belirli cihaz türünde URL'ye uygulanır.


URL hızı

Bir URL'nin hızı, ona atanan en yavaş hızdır. Dolayısıyla, bir URL mobil cihazlarda yavaş FCP değerine ancak orta İGG değerine sahipse bu URL mobil cihazlarda yavaş olarak etiketlenir. Bir URL, mobil cihazlarda orta FCP değerine ancak hızlı İGG değerine sahipse mobil cihazlarda orta kabul edilir. Bir URL, mobil cihazlarda hızlı İGG değerine ve hızlı FCP değerine sahip veya hızlı İGG değerine sahip ancak FCP değerine sahip değilse mobil cihazlarda hızlı kabul edilir.


Bir URL, belirli bir metrik için (FCP veya İGG) yeterli veri eşiğine sahip değilse söz konusu metrik bu URL'nin raporundan çıkarılır. Yalnızca bir metrikte veriye sahip URL'ye söz konusu metriğin hız kategorisi atanır. Her iki metrik için de yeterli veri eşiğine sahip olmayan URL, raporda yer almaz.


Sorun hızı

Sorun hızı aşağıdaki metriklerle değerlendirilir:


HIZLIORTAYAVAŞ
FCP<1 sn3 sn>=3 sn
İGG<100 ms<300 ms>=300 ms


FCP ve İGG Nedir

FCP ( ilk zengin içerikli boyama ): Kullanıcının sayfa isteğinde bulunmasından tarayıcının sayfadaki ilk görünür öğeyi oluşturmasına kadar geçen süre. Bu, okuyucuya sayfanın gerçekten yüklendiğini bildirdiği için önemlidir.

Raporda gösterilen Agg FCP (toplu FCP), gruptaki bir URL’ye yapılan ziyaretlerin %75’inin FCP durumuna ulaşması için geçen süredir.

İGG (ilk giriş gecikmesi): Bir kullanıcının sayfanızla ilk kez etkileşime girmesinden (kullanıcı bir bağlantıyı tıkladığında, bir düğmeye dokunduğunda vb. ) tarayıcının bu etkileşime yanıt vermesine kadar geçen süre. Bu ölçüm, kullanıcının ilk tıkladığı yanıt verebilen öğeden alınır. Bu durum, sayfa etkileşimli hale geldiğinde gerçekleştiğinden, kullanıcının bir şeyler yapmasının gerektiği sayfalarda önemlidir.

Raporda gösterilen Agg İGG (toplu İGG), gruptaki bir URL'ye yapılan ziyaretlerin %95'i için en düşük ortak İGG değeridir.

Etkilenen bir URL'de PageSpeed Insights testini çalıştırarak bu sorunları düzeltmeye yönelik önerileri bulabilirsiniz.


URL grupları

Benzer kullanıcı deneyimine sahip bir URL grubuna bir sorun atanmıştır. Bunun nedeni, benzer sayfalardaki performans sorunlarının, sayfalardaki yaygın görülen yavaş yüklenme özelliği gibi aynı temel sorundan kaynaklandığının varsayılmasıdır.


Raporu paylaşma

Sayfadaki Paylaş düğmesini tıklayarak sorunla ilgili ayrıntıları paylaşabilirsiniz. Bu bağlantı, bağlantıya sahip olan herkese, yalnızca geçerli sayfaya (ve varsa bu sorunla ilgili doğrulama geçmişi sayfalarına) erişim izni verir. Kaynağınız için diğer sayfalara erişim izni vermez veya paylaşılan kullanıcının mülkünüzde ya da hesabınızda işlem yapmasına olanak tanımaz. Bu sayfa için paylaşma özelliğini devre dışı bırakarak bağlantıyı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.


Düzeltmeleri doğrulama

Belirli bir hız sorununu tüm URL'lerinizde düzelttiğinizde, sorunu tüm URL'ler için düzeltip düzeltmediğinizi doğrulayabilirsiniz. Bu sorunun sitenizdeki örneklerini denetlemek üzere 28 günlük bir izleme oturumu başlatmak için İzlemeyi Başlat'ı tıklayın. Bu sorun, 28 günlük süre boyunca sitenizdeki hiçbir URL'de bulunmazsa düzeltilmiş kabul edilir. Bu sorunun herhangi bir URL'de bulunması, sorunun düzeltilmemiş olarak işaretlenmesi için yeterlidir ancak ayrı URL'lerin durumu, 28 günlük sürenin tamamı boyunca sorunun durumundan bağımsız olarak değerlendirilmeye devam eder.


Devam eden bir doğrulama isteğinin veya başarısız olan bir isteğin doğrulama ayrıntılarını görmek için:

Sorun ile ilgili ayrıntılar sayfasının doğrulama durumu bölümündeki Ayrıntıları gör'ü tıklayın.

Dilediğiniz zaman doğrulama izleme süresini yeniden başlatmak için:

Doğrulama ile ilgili ayrıntılar sayfasını açıp İzlemeyi yeniden başlat'ı tıklayın.

Doğrulama başarısız olursa:

Sorunlarınızı düzeltmeyi tekrar deneyin.

Doğrulama ile ilgili ayrıntılar sayfasını açıp İzlemeyi yeniden başlat'ı tıklayarak izleme süresini yeniden başlatın. 

Doğrulamayı başlatmak, Google tarafından yeniden dizine eklemeyi veya diğer etkin davranışları tetiklemez. Yalnızca sitenizin CrUX verilerinin Search Console tarafından 4 haftalık izlenme süresine ait saati yeniden başlatır.

Aşağıdaki doğrulama durumları olasıdır:


Sorun doğrulama durumu

Bu, özet sayfasının yanı sıra sorun ayrıntılar sayfasında her bir sorun için gösterilen tüm doğrulama isteğinin durumudur.

Başlatılmadı: Bu sorunun hiç doğrulama isteğinde bulunmamış bir örneğini içeren bir veya daha fazla URL vardır.

Başlatıldı:  Doğrulama girişimine başladınız ve sorunun kalan hiçbir örneği henüz bulunamadı.

İyi görünüyor: Doğrulama girişimini başlattınız ve sorunun şu ana kadar kontrol edilen tüm örnekleri düzeltildi.

Başarılı: Tüm URL'ler, Başarılı veya Diğer durumundadır. Bu duruma gelmek için Düzeltmeyi doğrula'yı tıklamış olmanız gerekir (örnekler, siz doğrulama isteğinde bulunmadan ortadan kaybolsaydı durum "Yok" olarak değiştirilirdi).

Yok: Google, hiç doğrulama girişimi başlatmamanıza rağmen sorunun tüm URL'lerde düzeltildiğini tespit etti.

Başarısız: Bir veya daha fazla URL, doğrulama girişiminden sonra Başarısız durumunda.

URL doğrulama durumu

Bu, doğrulama ilerleme durumu sayfasındaki her bir URL'nin doğrulama durumudur. Beklemede/Düzeltildi/Hâlâ etkileniyor durumunda olan URL'ler etkin bir doğrulama döneminde görünürler. Doğrulama döneminden sonra yalnızca Hâlâ etkileniyor durumunda olanlar görünmeye devam eder (dönem sona erdiğinde düzeltilmiş öğeler listeden kaldırılır).


Beklemede: Google, bu URL'nin hâlâ sorundan etkilenip etkilenmediğini belirlemek için yeterli verinin alınmasını bekliyor.

Düzeltildi: URL'nin artık bu sorundan etkilenmeyeceği görülüyor.

Hâlâ etkileniyor: URL, belirtilen hız sorunundan hâlâ etkileniyor. 

URL'lerin Düzeltildi ve Hâlâ etkileniyor durumlarına yalnızca doğrulama izleme sürecinde ulaşılabilir. Sorun, doğrulama isteği dışında bir URL'de görülüp kaybolursa sayfa, listeden bir durumu olmadan tamamen kaldırılır.


Web'den kaldırılan ve son 28 günde hiçbir veri içermeyen sayfalar, artık doğrulama geçmişinde veya raporunda görünmez.